четвъртък, 27 март 2008 г.

УНИКАЛЕН АТЛАС ДАРИ РОТАРИ КЛУБ ПИРДОП на читалищните библиотеки в Средногорието


На нарочно проведената среща с читалищни дейци Стойно Стойнов, Симо Симов, Дамян Ненов и Красимира Гюлеметова подариха от името на всички ротарианци по един уникален “Атлас на Българските земи в европейската картографска традиция ІІІ-ХІП век” на читалищните библиотеки в Златица, Пирдоп, Челопеч, Мирково, Чавдар, Антон и Копривщица.
Съвременният човек обикновено смята, че най-големи са постиженията на цивилизацията, която е създал и в която живее. В техническо отношение може би това е така, но дали тази констатация е валидна и относно еволюцията и духовността?
Ако се замислим, ще видим, че животът ни се различава от този на хората преди нас може би най-вече по „екстрите”, изобретени през хилядолетното развитие и възприемани като неотменна част от бита ни. Но непроменлива характеристика на човешкия разум остава стремежът му към знания и нагледно представяне на обитавания от него свят. Хилядолетия са минали от онзи момент, когато неизвестния наш прародител за първи път се е опитал да „очертае” върху кост или върху стените на обитаваното жилище своето ежедневие.
За да можем днес да повдигнем края на завесата на нашето минало и да се опитаме да разберем откъде сме дошли и каква информация носим!...
Именно и това е поводът Ротари клуб Пирдоп да вземе решение и да дари тази година на библиотеките по един такъв Атлас на Българските земи в европейската картографска традиция III - XIX век. С това нашите библиотеки са едни от първите в България, които притежават тази изключетилно ценна книга, издадена от Общобългарска фондация „Тангра ТанНакРа”.

Към читателя...
Уважаеми Читателю, в ръцете си държиш една сбъдната мечта на няколко поколения историци. Идеята за издаване на атлас от стари карти за Българите и техните земи съществува от почти едно столетие. Включените в атласа 170 карти и планове са най-важната част от съществуващите и засягащи Българите и България, като много от тях се публикуват за първи път. В пояснителния текст към картите са представени и авторите им с кратки данни за техния живот и дейност като представители на утвърдени картографски школи – италианска, португалска, холандска, немска, английска, френска и други. Посети библиотеката и надникни в Атласа...
Ротари клуб Пирдоп закупи и изпрати пет атласа на престижни чужди библиотеки в света, за да се знае, че Българите и България ги има още от III век.
В своето слово Симо Симов - асистент дистрикт гуверньор на Ротари България за 7-ма зона - Пирдоп, Панагюрище, Пазарджик и Велинград сподели, че няма друга такава институция като Ротари Клуб Пирдоп, която така ревностно да работи за запазването на подобни традиции и с такова широко сърце да помага за популяризиране на българщината. Няма друга организация от района, чиито членове отделят от времето си за семейство, приятели, работа, за да помагат на околните и да работят усилено за съхраняването на българската история и традиции.

Няма коментари: