четвъртък, 27 март 2008 г.

ЛИЧНОСТ НА ГОДИНАТА - 2007

И нека доброто носи след себе си добро...

На 15-ти декември в 19.30 ч. от известния водещ на предаването „Чай” по БНТ Драгомир Драганов, бе дадено началото на Коледния благотворителен бал, организиран от Ротари Клуб Пирдоп за набиране на средства за осъществяване на проекта за изграждане на Ротари Парк Пирдоп с детско селище и спортна площадка. Бе дадено и началото на една изключителна по своята същност инициатива – номиниране и избиране на „Личност на Годината” на Средногорието с идеята всяка година да бъде търсен, номиниран и отличаван „Най-добрия човек до нас”. В тържествената вечер бяха разказани историите на всички номиниране за получаване на Приза, обявени бяха имената на тези, които с делата си през отиващата си година ни показаха какво е милосърдие, какво е грижа за другите, какво е да бъдеш Човек! И ни накараха да се замислим за идващата година и за това с какво ние ще допринесем тя да бъде по-добра!

Номинираните за 2007-ма година бяха:
1. Таня Бигинс от гр. Златица, която активно участва за подпомагане и набиране на средства за нуждаещи се граждани от Средногорието.
2. Георги Терзиев и Стефан Панов от гр. Златица за проявената доблест и смелост, отговорна и навременна реакция при спасяването на деца от Златица, останали откъснати в планината при изключително лоши климатични условия, виелици и снежна буря.
3. Радка Велева от гр. Златица, приютила в своето 4-членно семейство две сирачета от Златича, които след дълъг престой по домове за сираци, са открити и прибрани от баба си, но тя след кратко боледуване умиря и те отново остават на улицата и пред нерадостната съдба отново да бъдат разделени и изпратени в различни домове. Радка и съпругът й ги приютяват като приемно семейство и в момента се опитват да ги осиновят.
4. Пенка Минева от с. Челопеч за събиране, подреждане и публикуване историята на Челопеч.
5. Димитрина Савова от гр. Пирдоп е номинирана за цялостната си обществена дейност и гражданска позиция, за създаването на ценностна система у децата в гр. Пирдоп.
6. Събина Илиева от с. Челопеч за създаването на детски танцов състав.
7. Цветана Джурова – детски лекар, номинирана за високия професионализъм и себеотдаване към нейните пациенти.

След обявяване на номинациите, Призът „Личност на годината” се връчи на:
Радка Велева.

Стойно Стойнов – президент на Ротари Клуб Пирдоп благодари на всички номинирани и изказа своята гордост, че именно в Средногорието живеят такива хора, притежаващи щедрост на духа и вдъхновение, всеотдайност и любов. Благодарим на Радка Велева и останалите номинирани за добрия пример, който дадоха на всички ни!

Изключителното значение на тази номинация се измерва именно в това, да се привлече вниманието на обществото към позитивното, към доброто, към милосърдието и най-вече да се даде гласност и да се оценят делата на тези, които учат всички ни, че когато човек е добър и всеотдаен, то той намира начин да помогне. За хората, които правят добро няма достатъчно голяма награда, но ние като общество трябва да намираме винаги начините да показваме, че сме го забелязали!

Средствата, които се събраха на Благотворителната вечер от дарители и от специално разиграния за целта търг, воден професионално от приятелите Симо Симов и Любомир Гарчев, са на стойност над 15 хил. лева, които ще бъдат използвани за изграждане на Ротари Парк Пирдоп.

Най-атрактивни участници в търга бяха: Йордан Биков, Дамян Ненов, Красимира Гюлеметова, Марин Димитров, Иван Панков, В. Колчев, Н. Стрелков, Ангел Геров, Георги Кюрчиев.
Средства бяха предоставени и от големите предприятия в района – „Челопеч Майнинг” АД – 2000,00 лева и „Кумерио Мед” АД – 2000,00 лева.

Всеки ден, всеки час носи нещо със себе си, означава нещо. Един миг е като капка в пороен дъжд, като малка залутана снежинка, но както всяка капка носи духа на дъжда, така и всеки миг носи частица живот, носи своята история, която ще остане за поколенията.
Мигът на Благотворителния коледен бал на Ротари Клуб Пирдоп начерта диря в търсенето и откриването на доброто у хората на Средногорието. Защотото...
„Ако си дал на гладния дори троха от своя хляб...
Ако си дал на скитника дар искрица огън от своя огън...
Ако си дал от себе си... Ако си дал на чуждите живот от себе си...
Не си живял напразно...”

Няма коментари: